ЗА БОЉИ ЖИВОТ ДЕЦЕ ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА
13.03.2015

УВЕСТИ „ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ“ У ЦИЉУ ЕФИКСАНИЈЕГ ДЕЛОВАЊА

Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, Виолета Благојевић, директорка Центра за породични смештај и усвојење и Зоран Јовић, директор Центра за социјални рад у Нишу, потписали су Меморандум о сарадњи. Ово је, први пут да се покрене таква сарадња са једном општином у региону и по речима потписника меморандума биће то добар пример и подстицај другим локалним самоуправама.

По речима председника Џунића, од укупног броја хранитељских породица на територији града Ниша 75 породица има пребивалиште у општини Палилула, а у њима се налази више од деведесеторо деце. То нас је и подстакло – рекао је Џунић да узмемо активно учешће и сагледамо положај деце из хранитељских породица како би им побољшали квалитет живота. У складу са могућностима и надлежностима наша општина у сарадњи са Центром за социјални рад сагладава стање социјално најугроженијих категорија становништва, деце и младих, особа са инвалидитетом, старих и изнемоглих лица, Ромске популације. И поред тога што су по просечној заради радно-способног становништва на самом зачељу градова и општина у Републици, у општини Палилула активно учествују у решавању ових проблема.

Овим поводом председник општине Палилула, најуспешнијим спортистима из хранитељских породица, поклонио је спортску опрему и реквизите, као знак пажње и охрабрења за даљи труд и успехе.

Према речима директорке Центра за породични смештај и усвојење Виолете Благојевић, осим државе, веома је важно да деци помаже и локална самоуправа.Центар за породични смештај и усвојење Ниш је установа социјалне заштите за управне округе Нишавски, Топлички, Пиротски, Јабланички и Пчињски, формирана Одлуком Владе Републике Србије  26. маја 2011. У пет округа, колико покрива нишки Центар за хранитељство и усвојење, има 420 хранитељских породица који брину о 650-оро деце. Чак половина нишких хранитељских породица живи на подручју општине Палилула. Од укупног броја хранитељских породица у региону, које су у надлежности Центра, око 24 одсто су породице ромске националне мањине. (Д.Видојковић)

ЗОНА плус Вести - Меморандум о сарадњи за добробит деце из хранитељских породица,13.03.2015.